#5yearschallenge: Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως ερώτηση «κονσέρβα». Άλλοι λένε ότι είναι πια ξεπερασμένη. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι υπεύθυνοι επιλογής ανθρώπινου δυναμικού που συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν. Γιατί; Γιατί δεν είναι απλά μια ερώτηση αλλά πολλές ερωτήσεις σε μία! Read more

3+1 λόγοι για να γίνεις μέντορας – Μέρος Γ

Από την 1η συνάντηση μέχρι και τη συνέντευξη – πρόβα generale οι μέντορές μας είναι δίπλα στους mentees μας και τους υποστηρίζουν τόσο έμπρακτα όσο και ψυχολογικά. Τι σημαίνει όμως να είσαι πηγή έμπνευσης για κάποιον, να συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους, να είσαι ανοικτός σε δημιουργικές ιδέες και διαφορετικές οπτικές; Ο Θανάσης Μάσσιας, μέντορας στο πρόγραμμα mentoring του Job-Pairs, μοιράζεται την εμπειρία του.

Τι σας ώθησε να δηλώσετε συμμετοχή ως mentor στο Job-Pairs;

Η επιθυμία μου να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους τα βιώματα/εμπειρίες από τα πρώτα μου βήματα στην αγορά εργασίας.

Υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Κάτι που θυμάστε έντονα;

Ναι, υπήρξε. Πιο συγκεριμένα ήταν η πρώτη συνάντηση με την mentee (Φιορεντίνα Κούτση) μέσω Skype. Την αρχική αμηχανία διαδέχτηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τους προσωπικούς στόχους/επιθυμίες, γεγονός που έκανε και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν αποδοτικά.

Μπορείτε να μας πείτε με μία λέξη τι αποκομίσατε εσείς από το πρόγραμμα;

Ηθική ικανοποίηση.

Tι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να γίνει mentor; Γιατί να γίνει και γιατί να επιλέξει το Job-Pairs;

Εάν είστε εργαζόμενος που διαθέτει ικανοποιητική εμπειρία στον τομέα εργασίας σας και θα θέλατε να τη μοιραστείτε με ένα νέο άνθρωπο που χρειάζεται υποστήριξη κατά την είσοδο του στην αγορά εργασίας, δηλώστε συμμετοχή άμεσα. Η δομή και οργάνωση του Job-pairs εγγυάται μία εποικοδομητική εμπειρία και για τις δύο πλευρές.

 

3+1 λόγοι για να γίνεις μέντορας – Μέρος B

Από την 1η συνάντηση μέχρι και τη συνέντευξη – πρόβα generale οι μέντορές μας είναι δίπλα στους mentees μας και τουςυποστηρίζουν τόσο έμπρακτα όσο και ψυχολογικά. Τι σημαίνει όμως να είσαι πηγή έμπνευσης για κάποιον, να συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους, να είσαι ανοικτός σε δημιουργικές ιδέες και διαφορετικές οπτικές; Η Αναστασία Ασημακοπούλου, μέντορας στο πρόγραμμα mentoring του Job-Pairs, μοιράζεται την εμπειρία της.

Τι σας ώθησε να δηλώσετε συμμετοχή ως mentor στο Job-Pairs;

Οι δικές μου δυσκολίες να αποκατασταθώ στο αντικείμενο μου. Νιώθω ότι ανταποδίδω σε όσους θετικά με επηρέασαν και με βοήθησαν.

Υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Κάτι που θυμάστε έντονα;

Η συνέντευξη – πρόβα generale. Τα μεντοράκια μου πραγματικά κέρδιζαν τις εντυπώσεις! Έχουμε τη δύναμη αν πιστέψουμε σε έναν άνθρωπο, να τον βοηθήσουμε να αναδείξει τον καλύτερο του εαυτό.

Μπορείτε να μας πείτε με μία λέξη τι αποκομίσατε εσείς από το πρόγραμμα;

Αισιοδοξία!

Tι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να γίνει mentor;

Να γυρίσει τη σκέψη του πίσω στο παρελθόν. Να θυμηθεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και να συναισθανθεί τις προκλήσεις που του παρουσιάστηκαν.

Γιατί να γίνει και γιατί να επιλέξει το Job-Pairs;

Για εμένα το να λειτουργείς ως μέντορας σημαίνει να είσαι ανοιχτός σε φρέσκιες ιδέες. Θα πρότεινα λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με δημιουργικό τρόπο σκέψης κοιτώντας από απροσδόκητες κάποιες φορές οπτικές γωνίες.

Στο Job-Pairs γίνεται οργανωμένη δουλειά, τόσο σε επιστημονικό υπόβαθρο, όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο. Σίγουρα έχει προσελκύσει τους καλύτερους συμμετέχοντες στο χώρο του HR και επιπλέον γίνεται εξαιρετική δουλειά στο ταίριασμα των προφίλ. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, το αποτέλεσμα είναι εμφανές!

 

3+1 λόγοι για να γίνεις μέντορας – Μέρος Α

Από την 1η συνάντηση μέχρι και τη συνέντευξη – πρόβα generale οι μέντορές μας είναι δίπλα στους mentees μας και τουςυποστηρίζουν τόσο έμπρακτα όσο και ψυχολογικά. Τι σημαίνει όμως να είσαι πηγή έμπνευσης για κάποιον, να συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους, να είσαι ανοικτός σε δημιουργικές ιδέες και διαφορετικές οπτικές; Ο Δημήτρης Κρανιάς, μέντορας στο πρόγραμμα mentoring του Job-Pairs, μοιράζεται την εμπειρία του.

Τι σας ώθησε να δηλώσετε συμμετοχή ως mentor στο Job-Pairs;

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός λογιστή πριν από 25 χρόνια βλέποντας μία αγγελία στον τοίχο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Δεν είχα καμία ιδέα για το ρόλο που θα αναλάμβανα για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου. Δεν είχα καμία ιδέα για τις προοπτικές και το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχα κάποιον κοντά μου για να με βοηθήσει. Όταν άκουσα την ιδέα του Job-Pairs μου φάνηκε καταπληκτική, γιατί μπορούσα να προσφέρω σε άλλους αυτό το οποίο δεν είχα εγώ όταν ήμουν φοιτητής. Νομίζω ότι είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να βοηθήσω νεότερα παιδιά να βρούνε μία άκρη στον εργασιακό κυκεώνα και να εκπληρώσουν τα όνειρα τους.

Υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Κάτι που θυμάστε έντονα;

Μετά από αρκετές φορές που έχω συμμετάσχει στο κεφάλι μου έχει μείνει η πρώτη φορά που κάποιος mentee με πήρε τηλέφωνο κατενθουσιασμένος αφού είχαμε ολοκληρώσει τον κύκλο του Job-Pairs και μου είπε ότι βρήκε δουλειά.

Tι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να γίνει mentor;

Για εμένα είναι τεράστια ηθική ικανοποίηση να βοηθάω νέους ανθρώπους και να προσφέρω ό,τι μπορώ στο σημαντικό τομέα της εργασίας που είναι κομβικός στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Γιατί να γίνει και γιατί να επιλέξει το Job-Pairs;

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι πάντα καλύτεροι από τους παλιότερους πατώντας πάνω στην εμπειρία και στην σκέψη των παλαιότερων. Είναι υποχρέωσή τους να κάνουν το βήμα της προόδου με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν δει και έχουν ακούσει περισσότερα πράγματα. Το Job-Pairs προσφέρει στους mentors αυτή τη μοναδική ευκαιρία να δώσουν το κάτι παραπάνω στους νεότερους και να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. 

Επιπλέον τους δίνει την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν από πρώτο χέρι μία εικόνα του εργατικού δυναμικού που έρχεται στην εργασιακή αγορά. Τέλος, τους βοηθάει να γίνουν σε προσωπικό επίπεδο καλύτεροι mentors, μια πολύ σημαντική ικανότητα που χρειάζεται και στο δικό τους εργασιακό χώρο σε καθημερινή βάση. Ευθύνη δεν είναι μόνο να διοικείς κόσμο αλλά και να τον βοηθάς να εξελίσσεται, να γίνεται καλύτερος και πιο αποτελεσματικός. Έτσι, μπορείς να βοηθήσεις και τον οργανισμό στον οποίο εργάζεσαι αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό περιστοιχισμένος από αποτελεσματικούς συνεργάτες οι οποίοι σιγά-σιγά θα είναι σε θέση να αναλάβουν όλο και περισσότερες ευθύνες.

Το επάγγελμα του ιδιωτικού ή δημόσιου υπαλλήλου δεν είναι για σένα; Μην ανησυχείς. Επιλογές υπάρχουν!

Read more

Η ώρα για να αλλάξεις δουλειά είναι τώρα;

Ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί εργαζόμενοι στον εαυτό τους. Ποια είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή; Εάν σκέφτεσαι να αλλάξεις δουλειά αλλά δεν είσαι σίγουρος, απλώς απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Read more

Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό…εργαζόμενο!

Αυτός που δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δουλειά του είναι απλά αυτός που δεν έχει δουλειά!

Οι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Εάν όμως  θέλεις να δεις τη θετική πλευρά των δυσκολιών στην εργασιακή ζωή διάβασε παρακάτω… Read more

Work-Life Balance: 5+1 τρόποι να «δουλεύεις για να ζεις» και όχι το αντίστροφο

«Εξισορρόπηση», «ενσωμάτωση», «εναρμόνιση» εργασιακής και προσωπικής ζωής. Όποιον όρο και αν χρησιμοποιήσεις, το δίλημμα παραμένει το ίδιο για δισεκατομμύρια εργαζομένους ανά τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν την χρυσή εκείνη τομή που θα τους οδηγήσει σε επαγγελματική επιτυχία και οικογενειακή ευτυχία. Αυτό το μείζον ζήτημα απασχολεί έντονα και τις νέες γενιές εργαζομένων, ιδίως στην Ελλάδα όπου τα ωράρια είναι εξαντλητικά και οι απολαβές δυσανάλογες της προσπάθειας που καταβάλλεται. Ο λόγος για τους Millennials[1] και πλέον τους GenYers[2], στους οποίους ενδεχομένως να ανήκεις και εσύ. Read more

Η σωστή προετοιμασία οδηγεί σε μία επιτυχημένη συνέντευξη.

Πριν πας για συνέντευξη σιγουρέψου ότι: Read more

Πώς να διαπραγματευετείς τον 1ο σου μισθό.

Έχεις βρει τη θέση που ονειρευόσουν ως την πρώτη σου δουλειά. Έχεις περάσει από 3 συνεντεύξεις από 4 διαφορετικούς managers, στην καλύτερη, και ήρθε η ώρα να απαντήσεις στην ερώτηση “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;”. Ποιος είναι όμως ο “μαγικός” αριθμός που πρέπει να προτείνεις, αφού δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία;

Read more