Blog

Blog

Τι θα ήθελαν οι μέντορες από τους mentees τους;

Η σχέση μεταξύ mentor και mentee είναι σαν ένας χορός tango μεταξύ ενός senior και ενός junior ατόμου. Ο καλός συντονισμός των μερών είναι απαραίτητος για την επιτυχημένη πορεία της σχέσης τους. Ενώ πολλοί έχουν μιλήσει για το τι κάνει έναν μέντορα επιτυχημένο, συγκριτικά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στη συμπεριφορά των mentees.

Σύμφωνα με τους μέντορες, αυτές είναι 6 συνήθειες των ιδανικών mentees:

1. Ξεκαθαρίζουν τις προτεραιότητές τους

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινίσουν οι mentees είναι τι είδους υποστήριξη χρειάζονται. Ενώ κάποιοι mentees ζητούν επίσημη και πιο μακροπρόθεσμη καθοδήγηση, άλλοι έχουν ανάγκη από υποστήριξη για κάποιο συγκεκριμένο θέμα όπως η διαπραγμάτευση μιας πρότασης για δουλειά, η προετοιμασία για μια παρουσίαση ή ομιλία ή η αναζήτηση συγκεκριμένης εργασίας. Οι mentees που γνωρίζουν τις ανάγκες τους και έχουν ξεκάθαρους στόχους είναι πιο εύκολο να βρουν τον μέντορα που τους ταιριάζει.

2. Επιλέγουν με βάση τις ανάγκες τους

Η επιλογή του σωστού μέντορα είναι πολύ σημαντική για την επιτυχημένη πορεία του mentee. Οι mentees πρέπει να επιλέγουν μέντορες που μπορούν να στηριχτούν, που μοιράζονται κοινούς στόχους και κατανοούν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους.

3. Είναι συνεπείς και προσηλωμένοι στον στόχο τους

Οι ιδανικοί mentees είναι αυτοί που είναι γεμάτοι ενθουσιασμό αλλά παραμένουν και συγκεντρωμένοι, οργανωμένοι και δε σταματούν να προσπαθούν. Οι μέντορες απολαμβάνουν να υποστηρίζουν mentees που είναι συνεπείς, προσηλωμένοι στον στόχο τους και που αναγνωρίζουν ότι η σκληρή δουλειά φέρνει αποτελέσματα.

4. Σέβονται τον χρόνο του μέντορά τους

Οι επιτυχημένοι μέντορες διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο τους συχνά κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι mentees οφείλουν να σέβονται αυτόν τον πολύτιμο χρόνο των mentors τους. Μπορούν να θέτουν στόχους πριν από κάθε συνάντηση και να οργανώνουν από πριν τα θέματα συζήτησης ώστε ο χρόνος να είναι εποικοδομητικός και για τους δύο, να καλύπτονται όλα τα καίρια θέματα και να μην υπάρχουν συχνά παρεκκλίσεις.

5. Αντιμετωπίζουν τα λάθη

Επειδή και οι μέντορες μπορεί να κάνουν λάθη, οι mentees καλό θα είναι να είναι προετοιμασμένοι. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα. Αν, για παράδειγμα, δουν ότι ο μέντορας φτάνει σε αδιέξοδο, μπορούν αυτοί να θέσουν προθεσμίες και να τους κατευθύνουν βάσει των αναγκών τους. Επιπλέον, οι mentees θα πρέπει να αποφεύγουν λάθη όπως το να βομβαρδίζουν τους μέντορες με ερωτήσεις χωρίς κάποιο σκοπό ή να αλλάζουν θέμα προσπαθώντας να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο ζήτημα.

6. Είναι αφοσιωμένοι και γεμάτοι ενέργεια

Οι καλύτεροι mentees είναι αυτοί που οι μέντορες χαίρονται να δουλεύουν μαζί τους. Είναι πρόθυμοι, ενθουσιώδεις και μεταδίδουν αυτή τους την ενέργεια. Φυσικά, προβλήματα πάντα είναι πιθανό να προκύψουν αλλά η καλύτερη πρακτική είναι να τα βλέπουν ως ευκαιρίες ανάπτυξης. Αφήνουν, λοιπόν, πίσω τους τα παράπονα και επικεντρώνονται σε λύσεις με την καθοδήγηση πάντα των μεντόρων τους.

Για πληροφορίες σχετικά με το mentoring πρόγραμμα του Job-Pairs αλλά και για να βρείτε τον κατάλληλο mentor ή mentee για εσάς, πατήστε εδώ!

Πηγή: Harvard Business Review