Blog

Blog

Τι γίνεται μετά την σχολή; Εδώ θα φανεί αν ήσουν επιμελής φοιτητής/τρια!

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη θητεία του προπτυχιακού σου, έχεις την ευκαιρία και τον χρόνο να αξιοποιήσεις ποικίλους πόρους στο κομμάτι της δικτύωσης. Σε πρώτο χρόνο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ακαδημαϊκούς στο πανεπιστήμιο ή στο κολλέγιο. Εργασίες, projects, ερευνητικές ομάδες και πιθανά workshops είναι μερικές από τις πόρτες που μπορείς να ανοίξεις και να σου εξασφαλίσουν εφόδια για το μέλλον.

Πειραματίζεσαι και βλέπεις τι σου ταιριάζει! Όπως και με την κουλτούρα των εταιρειών: κάνεις συνεντεύξεις, κάνεις έρευνα για την εταιρεία που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει – τόσο στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό όσο και στις προσωπικές σου αξίες – και επιδιώκεις κάποια εξειδίκευση για να αναβαθμίσεις την υποψηφιότητά σου. Υπάρχει, δηλαδή, μία προεργασία η οποία αναδεικνύει στοιχεία της επαγγελματικής σου ταυτότητας.

Καλό θα είναι να εντοπίσεις τις ημερίδες καριέρας στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις, εξυπηρετούν την άμεση σύνδεσή σου με έμπειρους επαγγελματίες και την χαρτογράφησή σου για τις εταιρείες εκεί έξω. Πολλές φορές υπάρχει έντονο το στοιχείο της εντροπίας στους φοιτητές – υποψηφίους. Είναι λογικό! Η προεργασία που λέγαμε θα είναι το αντιστάθμισμα σε αυτό το απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα!

Εξαιρετικά χρήσιμο είναι και το εργαλείο που ονομάζεται LinkedIn και που αποτελεί πλέον ίσως τη μοναδική πλατφόρμα που ταιριάζει στο “gameplay” των οικείων μέσων μαζικής δικτύωσης. Δηλαδή; Μπορείς να συνδεθείς, να διατηρήσεις επαφή με ανθρώπους, να συνδεθείς με καταρτισμένους επαγγελματίες στους οποίους ειδάλλως δε θα είχες πρόσβαση, να βρεις πρότυπα που θα σε καθοδηγήσουν στις επιλογές σου, είτε για ακαδημαϊκές είτε επαγγελματικές.

Αν θέλεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, μπορείς να δοκιμάσεις και ένα δομημένο πρόγραμμα mentoring! Στο JobPairs αποκτάς πρόσβαση στο εσωτερικό μιας εταιρείας: μέσω ενός καταρτισμένου μεσάζοντα επαγγελματία, ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο μέντορα, μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα την καθημερινότητα σε μια εταιρεία, τις προκλήσεις που την συνοδεύουν και βέβαια τις αξίες της. Μπορείς να αποκτήσεις γνώση για το σύνολο της αγοράς εργασίας και για τους κλάδους ενδιαφέροντός σου. Μπορείς να λάβεις πρακτικές συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού σου και να κάνεις προσομοίωση αληθινής συνέντευξης!

Τα παραπάνω επικυρώνουν την δυναμική των soft skills. Όσο εύκολες μπορεί να φαίνονται αυτές οι κινήσεις, τόσο σπάνια εντοπίζεται η επιμονή και το ενδιαφέρον στους υποψηφίους. Οι λίγοι με χαρακτηριστικά όπως η περιέργεια, η ποιοτική επικοινωνία, η επιμονή για εξέλιξη και η στοχοπροσήλωση θα ξεχωρίσουν και θα διεκδικήσουν τη θέση τους στον επαγγελματικό τομέα.

Όλα αυτά συναποτελούν στη δημιουργία ενός αξιόλογου personal branding το οποίο δε χτίζεται παρά με την προσωπική αναζήτηση και μπορεί να σου αποφέρει περισσότερες ευκαιρίες από όσο νομίζεις!


Εθελοντής Account Manager, Job-Pairs & Σύμβουλος Καριέρας, Labora Σύμβουλοι Εκπαίδευσης