Blog

Blog

Υπάρχει διαφορά μεταξύ εκπαίδευσης και mentoring;

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ εκπαίδευσης και mentoring-καθοδήγησης. Οι εταιρείες το γνωρίζουν καλά και εντάσσουν πια το mentoring στις διαδικασίες τους στοχεύοντας σε μία πιο ολιστική ανάπτυξη των εργαζομένων τους.

Τα τμήματα εκπαίδευσης ολοένα και αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι φορείς έχουν αντιληφθεί τα οφέλη για τους εργαζομένους τους αλλά για τους ίδιους. Φράσεις όπως δια βίου εκπαίδευση, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, εξέλιξη και ανατροφοδότηση γίνονται ταυτόχρονα εργαλεία και σκοπός για τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Το mentoring είναι το επόμενο βήμα σε μία διαδικασία ενδυνάμωσης των εργαζομένων και θετικού αποτυπώματος στην κοινωνία.

Γιατί η εταιρεία που κοιτά μπροστά αναζητά εργαζόμενους ευέλικτους, με αναπτυγμένα soft skills, που επιθυμούν διαρκώς να εξελίσσονται και που μπορούν να αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

Το mentoring σου μαθαίνει να ψαρεύεις˙ δε σου δίνει απλά ένα ψάρι για να χορτάσεις σήμερα. Είναι μία σχέση καθοδήγησης ανάμεσα σε έναν έμπειρο και έναν λιγότερο έμπειρο ή παντελώς άπειρο επαγγελματία. Ο μέντορας διαμοιράζει τη γνώση του, τις ικανότητές του και την εξειδίκευσή του και καθοδηγεί τον mentee με στόχο το μακροχρόνιο όφελος του δεύτερου.

Εντός μιας εταιρείας, το όφελος ασφαλώς διαχέεται σε ολόκληρη την εταιρεία αφού μέντορες και mentees αντλούν πολλαπλά διαφορετικά οφέλη.

Μέσα από ένα πρόγραμμα mentoring, ο mentee  αποκτά διαφορετικές προσλαμβάνουσες και διαφαίνονται οι φυσικές του ικανότητες, τα δυνατά του εκείνα στοιχεία που του επιτρέπουν να βελτιώσει την απόδοσή του στον τρέχοντα ρόλο του αλλά και να  προετοιμαστεί για μελλοντικές προκλήσεις. Όταν ο mentee αγκαλιάζει τη διαδικασία και ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό, επιδεικνύει την ικανότητα να εξελίσσει δυναμικά και ανεξάρτητα την καριέρα του. Το mentoring ενισχύει εξίσου και έναν πολύτιμο μεν πιο χαμηλών τόνων δε mentee να επικοινωνεί και να διαδρά πιο ανοιχτά με τους συναδέλφους του.

Το πιο όμορφο για εμάς αποτέλεσμα ενός προγράμματος mentoring είναι η μετεξέλιξη ενός μέντορα σε πολύτιμο σύμβουλο και σύμμαχο του mentee.

Μέσα από ένα πρόγραμμα mentoring, από την άλλη πλευρά, ο μέντορας έχει την ευκαιρία να εξελίξει τη μεταδοτικότητά του, να καλλιεργήσει ικανότητες διοίκησης και επικοινωνίας, να έρθει σε επαφή με τη νέα γενιά εργαζομένων που είναι οι τωρινοί και μελλοντικοί του συνάδελφοι, υφιστάμενοι και προϊστάμενοι. Όταν ο μέντορας αγκαλιάζει τη διαδικασία και αφουγκράζεται τον mentee, καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του και αναδιαμορφώνεται σαν προσωπικότητα. Ο εθελοντισμός είναι, άλλωστε, μία κατά το μάλλον ή ήττον εγωιστική συμπεριφορά.

Αν ακόμα δεν έχετε κατανοήσει πλήρως το όφελος μίας εταιρείας από το mentoring, σας παραθέτουμε τη ρήση του Ευγένιου Ιονέσκο «Χαϊδέψτε έναν κύκλο, και θα γίνει φαύλος».

Εθελόντρια Account Manager & Marketing Team Member, Job-Pairs