Ο Θ.Β. είναι ένας ικανότατος bartender, που εργάστηκε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο. Δούλεψε εκεί καλά, πήρε εμπειρίες, αλλά θέλησε να γυρίσει στην Ελλάδα. Τώρα δουλεύει σε ένα πολύ γνωστό ‘στέκι’ και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σε δύσκολο Πανεπιστήμιο.
Θα βρείτε έρευνες που λένε ότι οι περισσότεροι νέες/νέοι φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά σε άλλη χώρα. Θα έχετε δει όμως και αρκετά ρεπορτάζ που αναφέρουν περιπτώσεις brain gain. Νέων που γύρισαν στην Ελλάδα και κάνουν κάτι δημιουργικό που τους γεμίζει.
Και τα δύο έχουν βάση. Γνωρίζω αρκετούς νέους/νέες που έφυγαν και κάνουν καριέρα σε δύσκολες αγορές, ενώ εδώ ταλαιπωρήθηκαν για να βρουν απασχόληση. Ξέρω όμως και αρκετά παιδιά, που είχαν μια καλή δουλειά στο εξωτερικό, μα προτίμησαν να γυρίσουν πίσω. Και παρά τα όσα λέγονται, βρήκαν εδώ –τα περισσότερα- μια ικανοποιητική απασχόληση.
Δεν θέλω να πω ότι υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σαφώς στη χώρα μας οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι λιγότερες και οι συνθήκες συνήθως ‘νεφελώδεις’.
Παρόλα αυτά, αρκετοί που είναι επίμονοι και κατηρτισμένοι, τα καταφέρνουν. Τι χρειάζονται; Τύχη; Κονέ;
Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που όποιοι νεοεισερχόμενοι τα ακολουθούν, αυτά ‘φτιάχνουν’ ένα διαβατήριο για μια καλή θέση εργασίας, εδώ ή σε άλλη χώρα. Δίχως αυτά τα τέσσερα στοιχεία, η σταδιοδρομία θα βρει εμπόδια, σε κάθε γωνιά της γης.
Ποια είναι αυτά τα τέσσερα στοιχεία:
Γνώσεις:
Όποιον κλάδο και αν επιλέξεις, θα διαπιστώσεις αργά ή γρήγορα ότι αλλάζει ταχύτατα. Είτε είσαι σεφ, είτε προγραμματιστής, manager στον τουρισμό, ηθοποιός, – έχεις να αναμετρηθείς με περιβάλλον που μετασχηματίζεται.
Το πανεπιστημιακό πτυχίο είναι απαραίτητο, αλλά δεν φθάνει. Τα σεμινάρια βοηθούν, αλλά δεν αρκούν. Κάνε και online courses (δόξα τω θεώ υπάρχουν άπειρα) και ποτέ μην υποτιμήσεις την αξία του βιβλίου.
Εμπειρία:
Η εμπειρία δεν υποκαθιστά τη Γνώση, αλλά είναι αναντικατάστατη. Η θητεία, ειδικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας , σε μια δημιουργική ομάδα, δίπλα σε ένα μάστορα, κοντά σε έναν Ηγέτη, δίνει πολλούς πόντους και αισθητή αυτοπεποίθηση.
Δίκτυο Γνωριμιών :
Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά γνώσεις, πτυχία, εμπειρία και ταλέντο δεν αρκούν. Έχει πολύ μεγάλη αξία ποιον γνωρίζεις, -και όχι μόνο στην Αθήνα.
Δες το από τη θετική πλευρά. Μην το κάνεις με τρόπο που δεν σου ταιριάζει. Υπάρχει πάντα ένας τρόπος που μπορείς να ενισχύσεις το δίκτυό σου, ταιριαστά με την προσωπικότητα και τις αξίες σου.
Βρες επαφή με συναδέλφους σου, άτομα που έχουν επιρροή στην αγορά σου. Πήγαινε σε εκδηλώσεις, μίλα με πρόσωπα που είναι εκεί και μπορούν να βοηθήσουν. Κράτα στοιχεία από professionals που δεν έχεις (ή δεν θέλεις) να ζητήσεις κάτι τώρα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμοι/χρήσιμες σε μερικούς μήνες, σε 1-2 χρόνια.
Στην εποχή μας που ανθούν τα social media (μέχρι υπερβολής), όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά και –θα το ξαναπώ- με το στυλ που ταιριάζει στην προσωπικότητά σου.
Αγάπη για τη δουλειά σου:
Οι Γάλλοι έχουν μια παροιμία που λέει ‘δεν μπορείς να τα καταφέρεις σε κάτι, αν δεν το αγαπάς έστω και λίγο’. Στα θέματα της απασχόλησης, στη σημερινή εποχή με όλες τις αγορές εργασίας υπό πίεση, θα ήταν καλό να διαλέξεις εκείνο το επάγγελμα που αγαπάς πολύ.
Μόνον έτσι θα έχεις πιθανότητα να ανανεώνεις συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, χωρίς να βαρυγκομάς, όπως απαιτείται σε όλες σχεδόν τις δουλειές. Αν υπάρχει αγάπη, θα τα καταφέρεις σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μα πάνω απόλα θα νιώθεις δημιουργική/δημιουργικός, ακόμα και σε περιόδους που οι συνθήκες είναι πιεστικές.
Α, και κάτι τελευταίο: δεν είναι ανάγκη να είσαι άριστος και στα τέσσερα παραπάνω ‘γήπεδα’. Αρκεί να είσαι στα τρία από αυτά, υπό την προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνεται και η αγάπη για τη δουλειά σου μέσα στην τριάδα.
Chief Executive Officer, Communication Effect Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Job-Pairs