Blog

Blog

Digital Intelligence (DQ) – Ακόμα και η νοημοσύνη έγινε ψηφιακή;

Στην εποχή μας, όπου η τεχνολογική εξέλιξη είναι ραγδαία, όλα τείνουν να γίνονται ψηφιακά. Ακόμα και πιο αφηρημένες έννοιες όπως η νοημοσύνη, καλούνται πλέον να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε η Ψηφιακή Νοημοσύνη.

*Πηγή: https://www.dqinstitute.org/

Η Ψηφιακή Νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να εγκλιματίζεται στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και να δρα συνειδητά και υπεύθυνα μέσα σε αυτόν. Η ικανότητα αυτή, που χαρακτηρίζεται και ως ψηφιακή ευστροφία, περιλαμβάνει τον σωστό και υπεύθυνο χειρισμό των ψηφιακών μέσων καθώς και την κατανόηση της χρησιμότητας και της λειτουργίας τους. Η ευστροφία έγκειται επίσης και στην αντίληψη των προκλήσεων και των κινδύνων που ενδέχεται να κρύβουν τα νέα ψηφιακά μέσα. Επομένως, τα ψηφιακά ευφυή άτομα δρουν απόλυτα φυσιολογικά στον νέο ψηφιακό κόσμο και έχουν τα ψηφιακά μέσα ως εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επωφελούνται, λοιπόν, στο έπακρο από τις νέες δυνατότητες αναγνωρίζοντας τα όρια και τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το DQ Institute, η ψηφιακή νοημοσύνη αποτελείται από οχτώ βασικές δεξιότητες. Αυτές είναι οι εξής:

  1. Ψηφιακή ταυτότητα

Η ικανότητα ενός ανθρώπου να χτίσει και να διατηρήσει μια υγιή ψηφιακή ταυτότητα. Εκτός όμως από το να μπορεί το άτομο να χρησιμοποιεί με σύνεση και ακεραιότητα την ψηφιακή του ταυτότητα, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να τη συνδυάζει αρμονικά και με τη φυσική του παρουσία. Επιπλέον, ένας πολίτης με υγιή ψηφιακή ταυτότητα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα με δημιουργικό και επιχειρηματικό τρόπο ώστε να προτείνει νέες ιδέες και λύσεις σε προβλήματα.

  1. Ψηφιακά Δικαιώματα

Στα ψηφιακά δικαιώματα ανήκει η ψηφιακή ιδιωτικότητα,η οποία αναφέρεται στην ικανότητα να χειριζόμαστε με απόλυτη διακριτικότητα όλα τα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη δεξιότητα δεν αφορά μόνο στην προστασία των δικών μας προσωπικών στοιχείων αλλά και των στοιχείων όσων συναναστρεφόμαστε on-line. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και της ελευθερίας του δικού μας ψηφιακού λόγου καθώς και του λόγου των ψηφιακών μας συμπολιτών.

  1. Ψηφιακός Αλφαβητισμός

Ως ψηφιακός αλφαβητισμός νοείται η ικανότητα υπολογιστικής σκέψης, κριτικής σκέψης αλλά και δημιουργίας περιεχομένου στο διαδίκτυο και στον ψηφιακό κόσμο γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, όταν έχεις τις παραπάνω ικανότητες, μπορείς  να περνάς από φίλτρο ό,τι πληροφορία λαμβάνεις στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιείς την κριτική σου σκέψη πριν την ενστερνιστείς. Όταν διαθέτεις κριτική σκέψη στις δραστηριότητές σου on-line, είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις το αληθινό από το ψεύτικο, το καλό από το επιβλαβές καθώς και την αξιόπιστη πηγή από μια αμφιβόλου προέλευσης.

  1. Ψηφιακή επικοινωνία

Πόσο έξυπνα, σωστά και συνετά επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε on-line ώστε να έχουμε ισορροπημένες ψηφιακές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις; Αυτή είναι η ψηφιακή επικοινωνία.  Επίσης, μεγάλη σημασία στην επικοινωνία έχει το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Η επίδραση δηλαδή που έχει η ψηφιακή μας δράση σε ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο.

  1. Ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη

Η έννοια της γνωστής μας συναισθηματικής νοημοσύνης αλλά ψηφιακά. Πόση κοινωνική και συναισθηματική επίγνωση έχουμε για τους ψηφιακούς μας συμπολίτες αλλά και κατά πόσο μπορούμε να τους νιώσουμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες τους;

  1. Ψηφιακή ασφάλεια

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και η ικανότητα να προστατεύουμε προσωπικά στοιχεία όπως οι κωδικοί πρόσβασης αλλά και να είμαστε ασφαλείς απέναντι σε απόπειρες κλοπής δεδομένων και κυβερνοαπειλών.

  1. Ψηφιακή προστασία

Η ικανότητα να προστατεύουμε την ψηφιακή μας οντότητα από επικίνδυνες επαφές και από διάφορους ψηφιακούς κινδύνους όπως η κλοπή περιεχομένου και ταυτότητας ή ο κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying).

  1. Ψηφιακή χρήση

Εδώ αναφέρεται η πολύ σπουδαία δεξιότητα της ισορροπίας μεταξύ ψηφιακής και κανονικής ζωής. Ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει την στιγμή που θα πρέπει να σβήσει την οθόνη και να συνεχίσει την κοινωνική του ζωή χωρίς αυτή.

Αναγνωρίζετε στον εαυτό σας πολλές από τις παραπάνω δεξιότητες;

Συγχαρητήρια! Είστε ψηφιακά ευφυής!

Πηγή: https://www.dqinstitute.org/


Στέλεχος Πωλήσεων & Marketing, MBA