Blog

Blog

Εσύ με τι τρόπους αναζητάς εργασία;

Πόσες φορές είπες «Στέλνω βιογραφικά, αλλά κανείς δεν με καλεί για συνέντευξη!» ή «Πώς θα βρω δουλειά όταν όλες οι αγγελίες ζητάνε προϋπηρεσία!» ή «Όσα έμαθα στη σχολή δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που ζητάνε οι εργοδότες!» ; Το ξέρεις πως οι αγγελίες δεν είναι ο μόνος τρόπος να αναζητήσεις εργασία;  Την εποχή που περίπου το 70% των θέσεων δεν δημοσιεύονται ποτέ, αλλά καλύπτονται χάρη σε referrals, networking ή headhunting*, μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις το πώς αναζητάς δουλειά; Διάβασε με προσοχή πώς θα δημιουργήσεις τις δικές σου επαγγελματικές ευκαιρίες:

  1. Θέσε τον στόχο σου. Ποιος είναι ο επαγγελματικός σου στόχος; Το να βρεις δουλειά ως λογιστής ΔΕΝ  είναι στόχος.  Το να βρεις δουλειά ως Accounting Assistant στην εταιρεία Τάδε μέσα στο επόμενο 6μηνο, αυτό είναι στόχος. Καθόρισε με λεπτομέρεια τι θες να πετύχεις και σε πόσο χρονικό διάστημα. Αποφάσισε προς ποια κατεύθυνση θέλεις να πας και δούλεψε σκληρά γι΄ αυτό. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι αυτές που ξεχωρίζουν έναν καλό υποψήφιο από αυτόν που παίρνει τη δουλειά.
  2. Βρες τον κατάλληλο μέντορα. Αναζήτησε έναν έμπειρο επαγγελματία που θα λειτουργήσει σαν καθοδηγητής σε όσα θες να πετύχεις. Η σύνδεση σου με έναν μέντορα θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος που έχεις διαλέξει, να αποκτήσεις σαφή εικόνα για τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, να δικτυωθείς στον κλάδο σου και να ανακαλύψεις νέες δυνατότητες που προσφέρει το αντικείμενο σου. Η αλληλεπίδραση σου με έναν έμπειρο επαγγελματία θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες και θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση.
  3. Χρησιμοποίησε τα social media. Το Facebook δεν είναι μόνο για check in στη βραδινή σου έξοδο και το Instagram δεν είναι μόνο για selfie στο ασανσέρ. Αξιοποίησε τη δύναμη της τεχνολογίας για να ενημερωθείς για τις παγκόσμιες εξελίξεις του κλάδου σου, να κάνεις follow τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, να αναρτήσεις τη δουλειά σου, να εκφράσεις τη γνώμη σου. Σκέψου τα social media σαν ένα μέσο να αναδείξεις την προσωπικότητα σου και να προσκαλέσεις τον πιθανό εργοδότη να σε γνωρίσει καλύτερα. Last but not least, διάλεξε με προσοχή τι φωτογραφίες ανεβάζεις και σε ποια group συμμετέχεις. Δεν θες να χάσεις τη δουλειά, γιατί η φωτογραφία προφίλ σου είναι από τις προπέρσινες διακοπές στην Πάρο, αγκαλιά με ένα μπουκάλι ρούμι και το μαγιό φορεμένο ανάποδα.
  4.  Δοκίμασε πράγματα που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά. Ασχολήσου με τον εθελοντισμό, γνώρισε ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, συζήτησε τα όνειρα σου, ταξίδεψε, μάθε νέα πράγματα. Θα μπορούσες να εργαστείς εθελοντικά σε κάτι που σχετίζεται με το αντικείμενο σου ή να συνδυάσεις τις διακοπές σου στο εξωτερικό με κάποιο σημαντικό συνέδριο που πραγματοποιείται εκεί. Το πτυχίο δεν αρκεί για να βρεις τη δουλειά που αναζητάς. Σου λείπουν δεξιότητες και θα τις βρεις μόνο αν βγεις «εκεί έξω». Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις στη διαδρομή και πόσο μακριά θα φτάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job-Pairs, αλλά και για αναζητήσεις τον κατάλληλο μέντορα κάνε κλικ εδώ: job-pairs.gr/mentee/

*Πηγή:  https://www.themuse.com/advice/the-8020-rule-will-make-you-a-much-better-networker