Blog

Blog

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε αληθινές ευκαιρίες!

Πριν πας για συνέντευξη σιγουρέψου ότι:

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το CareerFair.4All, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ethelon, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 29 Απριλίου 2017. Οι Ημέρες Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων και περίπου 20 εταιρειών. Εκδηλώσεις σαν και αυτές δείχνουν ξεκάθαρα το «άνοιγμα» των εταιρειών προς την κοινωνία και τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Σε πρόσφατη έρευνα της EUROSTAT*,  μόλις το 43% των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη απασχολείται, ενώ σχεδόν το 20% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή αναπηρίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι με δεξιότητες και ικανοί επαγγελματίες. Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσελκύουν, να προσλαμβάνουν και να διατηρούν ταλέντα, τα οποία θα γίνουν παραγωγικά μέλη της ομάδας και θα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ικανότητες και γνώσεις, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κάποιας αναπηρίας. Από την άλλη πλευρά, το κενό που αφήνει πίσω της η πολιτεία, με τις υποστηρικτικές δομές που αφορούν σε άτομα με αναπηρία να χρειάζονται περεταίρω υποστήριξη, συνιστά αφορμή για ομάδες, όπως η Ethelon και το Job-Pairs, να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο!

Το Job-Pairs παρευρέθηκε στο CareerFair.4all, ήρθε σε επικοινωνία με τις εταιρείες και τους ζήτησε να ξεχωρίσουν τους υποψηφίους, που θεωρούν πιο έτοιμους να μπουν στην αγορά εργασίας, για τους οποίους το mentoring πρόγραμμα θα αποτελέσει το μικρό «σπρώξιμο» που χρειάζονται προς την επαγγελματική επιτυχία. Παράλληλα, η ομάδα του Job-Pairs αναζήτησε –και εξακολουθεί να αναζητά- μέντορες, πρόθυμους να μοιραστούν τα επαγγελματικά τους μυστικά και να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι μέντορες είτε έχουν και οι ίδιοι κάποια μορφή αναπηρίας είτε είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το συγκεκριμένο θέμα. Το υποστηρικτικό υλικό που παρέχουμε στα ζευγάρια μας αναπροσαρμόστηκε, με τρόπο που καλύπτει τις ανάγκες και των 2 μερών. Συγκεκριμένα, παρέχονται εξειδικευμένες συμβουλές ανάλογα με το είδος αναπηρίας του συμμετέχοντα, λεπτομέρειες για την εργατική νομοθεσία για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα και πρακτικές συμβουλές τόσο για τον mentee όσο και για τον μέντορα. Η επικοινωνία με τους μέντορες και τους mentees μάς γέμισε χαρά, γιατί οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και ήταν διαθέσιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τις συναντήσεις τους. Το ταίριασμα μεταξύ των 2 πλευρών έγινε με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης των συμμετεχόντων, καθώς και της σχετικής διαθεσιμότητας τους. Τα πρώτα 4 επαγγελματικά ζευγάρια έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις τους και ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσουν περισσότερα!

Πίσω από τη δράση του Job-Pairs για mentoring σε άτομα με αναπηρία, υπάρχει ένα  όραμα για την ουσιαστική αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας. Η ομάδα του Job-Pairs επιθυμεί να διευρύνει τον θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, παρέχοντας την υπηρεσία του mentoring σε μια κοινωνική ομάδα που συχνά αποκλείεται από την αγορά εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν υψηλού επιπέδου δεξιότητες, έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής, να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό και να μη θεωρούν τίποτα αυτονόητο και δεδομένο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι, αλλά δεν έχουν τις ευκαιρίες ή τις πρακτικές συμβουλές, ώστε να διεκδικήσουν τη θέση που επιθυμούν. Αυτό που χρειάζονται είναι ενδυνάμωση του εαυτού τους, υπομονή, εξωστρέφεια, ρεαλιστική χαρτογράφηση της αγοράς και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ανάγκες, η ομάδα του Job-Pairs θέλησε να δημιουργήσει ένα mentoring πρόγραμμα, που θα βοηθά ουσιαστικά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τις δικές τους επαγγελματικές ευκαιρίες.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την ανατροφοδότηση από τους πρώτους mentors και mentees του προγράμματος, την οποία με χαρά θα προσθέσουμε στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία. Στόχος μας είναι να διδαχθούμε από τα πρώτα αυτά ζευγάρια, να τελειοποιήσουμε τη διαδικασία μας και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκ νέου το πρόγραμμα για περισσότερους mentees μετά το καλοκαίρι. Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι να βοηθάμε ανθρώπους να βρουν το επαγγλεματικό μονοπάτι που τους ταιριάζει και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όποιος θα ήθελε να γίνει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@job-pairs.gr.


Account Manager, μέλος της ομάδας του Job-Pairs