Blog

Blog

Job-Pairs mentoring σε ΑμεΑ: Η εμπειρία των mentors

Πολύ συχνά ακούγονται συζητήσεις για αναζήτηση εργασίας και προετοιμασία υποψηφίων, αλλά λίγες φορές θεωρείται αυτονόητο ότι στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται και άτομα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία. Με αφορμή το CareerFair.4all 2017 και με σκοπό την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ΑμεΑ, το Job-Pairs προσέφερε το προηγούμενο διάστημα την υπηρεσία του mentoring σε τέσσερις mentees με αναπηρία. Έχοντας λοιπόν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο mentoring και έχοντας συγκεντρώσει τα σχόλια των ζευγαριών που μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους, στις επόμενες γραμμές, μπορείτε να διαβάσετε τι αποκόμισαν οι mentors από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. 

Κοινό κίνητρο, κοινός παρονομαστής, όλων των mentors που ενεπλάκησαν, ήταν η διαφορετική οπτική που προσφέρει η συνεργασία με άτομα με αναπηρία. Η ξεχωριστή καθημερινότητα, τα απλά, αλλά καθόλου αυτονόητα, η θέληση και η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, ώθησαν τους mentors μας να υποστηρίξουν mentees με αναπηρία στην αναζήτηση εργασίας.

«Η συνεργασία με έναν άνθρωπο με αναπηρία κατ’ αρχάς επιτρέπει το να κατανοήσεις καλύτερα μία άλλη οπτική ζωής.»  – Γιώργος Γιαννακόπουλος –

Κάποιοι από τους μέντορες, όντας και οι ίδιοι ΑμεΑ, έχουν βιώσει προκλήσεις στην αναζήτηση εργασίας, όπως και οι mentees τους. Έχοντας ανάλογες εμπειρίες, κατανοούσαν πιο άμεσα τη θέση του mentee και γνώριζαν πώς έπρεπε να τον κατευθύνουν στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

«Προσπαθούν να κερδίσουν την ευκαιρία τους, όχι γιατί αισθάνονται ότι «τους χρωστάει» κάποιος, αλλά γιατί πραγματικά προσπαθούν και γι΄ αυτό την αξίζουν.»                    – Γιάννης Χατζήμπεης –

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εφαρμόστηκαν οι ίδιες αρχές που τηρούνται ούτως ή άλλως στη σχέση του mentor με τον mentee του: ισότιμη αντιμετώπιση, ειλικρινής αμφίδρομη επικοινωνία και χτίσιμο εμπιστοσύνης.

«Μία συμβουλή πρέπει να έρχεται ως σπόρος και όχι ως επιβολή: πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη στην προσωπικότητα του συμβουλευόμενου και να ελπίζεις ότι θα βρει το χώμα να αναπτυχθεί.»  – Γιώργος Γιαννακόπουλος –

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η χώρα μας, όσο και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτή, έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν για να πετύχουν αποτελεσματική Διαχείριση της Διαφορετικότητας και κουλτούρα ουσιαστικής ενσωμάτωσης. Βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το τοπίο είναι η εκπαίδευση και, όπως επεσήμανε και ο εμπνευστής της έννοιας αυτής Thomas Roosevelt, “αντί να προσπαθούν να αλλάξουν την κουλτούρα του πολυμορφικού προσωπικού τους, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να αλλάξουν την δική τους κουλτούρα”.

«Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να κατανοούμε τις ανάγκες των άλλων. Καθένας μας είναι διαφορετικός… Αυτή η παραδοχή μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες μας και να ανακαλύψουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας.»  – Ευγενία Λιανού –

Στο Job-Pairs, έχοντας διαπιστώσει το θετικό αντίκτυπο του mentoring σε άτομα με αναπηρία που αναζητούν εργασία, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωσή τους, ανοίγοντας προσεχώς νέο κύκλο mentoring για ΑμεΑ. Αν επιθυμείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να ενημερωθείτε για τη δράση μας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο CareerFair.4all, 12 Μαΐου 2018, στην τοποθεσία  Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων.

*Ευχαριστούμε θερμά τους μέντορες, Κ. Γιαννακόπουλο, Κα. Λιανού και Κ. Χατζήμπεη που μοιράστηκαν μαζί μας, την εμπειρία τους, από τον πρώτο κύκλο της δράσης μας.