Blog

Blog

Job-Pairs mentoring σε ΑμεΑ: Η εμπειρία των mentees

Mε αφορμή το CareerFair.4all 2017 και με σκοπό την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ΑμεΑ, το Job-Pairs προσέφερε το προηγούμενο διάστημα την υπηρεσία του mentoring σε τέσσερις mentees με αναπηρία. Στις παρακάτω γραμμές μπορείτε να διαβάσετε τι αποκόμισαν οι ίδιοι από το πρόγραμμα και τι θα συνιστούσαν σε άλλους υποψήφιους.

Πρωταρχικό κίνητρο όλων των mentees ήταν η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας. Εκτός από τη σωστή σύνταξη του βιογραφικού και την προετοιμασία για τη συνέντευξη, οι mentees είχαν ερωτήσεις για το πώς θα χειριστούν και θα αποκαλύψουν το θέμα της υγείας τους σε έναν πιθανό εργοδότη.

«Η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας ήταν κάτι που με φόβιζε στην προσπάθεια μου για εύρεση εργασίας αλλά ταυτόχρονα μου έδωσε κίνητρο στο να συμμετέχω στο πρόγραμμα. Οι προσδοκίες μου ήταν η ενδυνάμωση του βιογραφικού μου και η προετοιμασία μου για μελλοντικές συνεντεύξεις.»

Μέσα από το πρόγραμμα οι mentees κατάλαβαν καλύτερα πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας και πόση επιμονή χρειάζεται για να βρεις αυτό που τελικά σου ταιριάζει.

«Έκανα κάτι που ούτε ο ίδιος δεν είχα τολμήσει να σκεφτώ!! Παράτησα το πανεπιστήμιό μου και ξεκίνησα να σπουδάζω αυτό που πάντα ήθελα! Απέκτησα χαρά και ενθουσιασμό ξανά για την καθημερινότητά μου. Αλλά το κυριότερο από όλα, αποδέχτηκα τους φόβους μου, έμαθα να ζω μαζί τους και να προχωρώ.»

Οι mentees έμαθαν να αξιολογούν σωστά τον εαυτό τους, τα δυνατά τους σημεία, αλλά και αυτά που χρειάζονται βελτίωση. Πήραν συμβουλές για το πώς ακριβώς θα εξηγούν ότι η διαφορετικότητά τους τούς κάνει το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.

Όλοι συμφωνούν πως το σημείο-κλειδί στη διαδικασία είναι να είναι κανείς θετικός στην ιδέα του mentoring, ανοικτός στις προτάσεις του mentor του και να τον αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί. Οι mentors άλλωστε δεν είναι εδώ για να του βρουν εργασία, αλλά θα υποστηρίξουν έναν mentee να προσδιορίσει καλύτερα τον εαυτό του και θα του δώσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να βρει, να διεκδικήσει και να κερδίσει τη θέση που του ταιριάζει.

«Το πιο σημαντικό […] είναι να πιστέψει ο ίδιος (σημ. o mentee) ότι είναι ικανός και ότι αξίζει να έχει μία θέση στην αγορά εργασίας. »

Εφόσον οι εταιρείες καταφέρουν να εμπνεύσουν στον υποψήφιο ότι είναι κομμάτι μιας οντότητας, τότε και αυτοί θα δώσουν το μέγιστο της παραγωγικότητάς τους και τα ποσοστά αλλαγής εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μειωθούν δραματικά.

Στο Job-Pairs σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση των ΑμεΑ, ανοίγοντας προσεχώς νέο κύκλο mentoring για αυτήν την κοινωνική ομάδα. Αν επιθυμείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να ενημερωθείτε για τη δράση μας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο CareerFair.4all, 12 Μαΐου 2018, στην τοποθεσία  Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων.