Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως ερώτηση «κονσέρβα». Άλλοι λένε ότι είναι πια ξεπερασμένη. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι υπεύθυνοι επιλογής ανθρώπινου δυναμικού που συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν. Γιατί; Γιατί δεν είναι απλά μια ερώτηση αλλά πολλές ερωτήσεις σε μία!
Τι θέλει να καταλάβει ο συνεντευξιαστής;
- Πώς σκοπεύει ο υποψήφιος να εξελιχθεί τόσο στη συγκεκριμένη θέση όσο και στην εταιρία.
- Αν το αντικείμενο που θέλει να ακολουθήσει ο υποψήφιος είναι συναφές με τη θέση.
- Πόσο οι στόχοι του υποψηφίου ταιριάζουν με τους στόχους και την κουλτούρα της επιχείρησης.
- Πόσο πιστός σκοπεύει να μείνει στην εταιρία.
- Ποιες είναι οι προτεραιότητές του και τι ρόλο παίζει η καριέρα στη ζωή του.
- Πως βλέπει ο υποψήφιος τον εαυτό του, ατομικά ή ως μέλος μιας αμάδας;
Πως απαντάμε;
- Με ειλικρίνεια. Απαντήστε ανοιχτά για τα όνειρά σας και το πως φαντάζεστε το μέλλον σας. Άλλωστε, τι νόημα έχει να παρουσιάσετε ψευδείς πληροφορίες και να πάρετε μια θέση που τελικά δε σας καλύπτει;
- Με επιχειρήματα. Εκτός από τα όνειρά σας για το μέλλον, αναφερθείτε στο σχέδιό σας για το πως θα τα πραγματοποιήσετε. Η επιτυχία σας θα πρέπει να τεκμηριωθεί με επιχειρήματα και αφετηρία τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
- Με φιλοδοξία αλλά και ρεαλισμό. Δείξτε άτομο με μεγάλα σχέδια αλλά ταυτόχρονα προσγειωμένο που αναγνωρίζει ότι χρειάζεται πλάνο και πολλή δουλεία για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.
- Ολοκληρωμένα. Μην αναφερθείτε μόνο στην καριέρα αλλά στο πως βλέπετε το μέλλον σας γενικότερα. Είναι σημαντικό να δείξετε το πως θα συνδυάσετε την επαγγελματική με την προσωπική σας ζωή. Ένας άνθρωπος με ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή είναι μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη, ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις.