Blog

Blog

Κάνε τη SWOT analysis του εαυτού σου!

Πόσοι από εμάς έχουμε ακούσει για τη SWOT analysis δεκάδες φορές; Κάποιοι την έχουμε ήδη εφαρμόσει στα πλαίσια εργασιών ή μιας επιχειρηματικής ιδέας. Πόσοι όμως έχουμε σκεφτεί να την εφαρμόσουμε και στον εαυτό μας σχετικά με το εργασιακό μας προφίλ; 

Η SWOT analysis είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις ώστε να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία (Strenghs) και τις αδυναμίες (Weaknesses) τους αναφορικά με το εσωτερικό τους περιβάλλον καθώς και τις ευκαιρίες (Opportunities) και απειλές (Threats) που προκύπτουν από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Η ανάλυση αυτή βοηθάει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις απειλές αλλά και να διορθώσουν τις αδυναμίες τους. Είναι βασικό εργαλείο για τη στοχοθεσία και τη χάραξη στρατηγικής αφού στηρίζεται στην καλή γνώση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Δε θα ήταν πρόκληση για κάθε εργαζόμενο ή υποψήφιο εργαζόμενο να κάνει μια SWOT analysis του εαυτού του; Εκτός από τα δυνατά μας σημεία, τα οποία προσπαθούμε να τονίσουμε σε μια συνέντευξη ή στην εργασία μας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας και τις αδυναμίες μας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες ενός ατόμου είναι εντελώς διαφορετικές ανάλογα με το περιβάλλον ή τους στόχους. Για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ευκαιρίες και απειλές του περιβάλλοντος. 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να γράφουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας σε συνδυασμό με τις απειλές και ευκαιρίες που αφορούν στους στόχους μας και μπορεί τελικά να εκπλαγούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και τις δυνατότητές του!


Θεανώ Μακρή

Στέλεχος Πωλήσεων & Marketing, MBA