Έχεις βρει τη θέση που ονειρευόσουν ως την πρώτη σου δουλειά. Έχεις περάσει από 3 συνεντεύξεις από 4 διαφορετικούς managers, στην καλύτερη, και ήρθε η ώρα να απαντήσεις στην ερώτηση “Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος;”. Ποιος είναι όμως ο “μαγικός” αριθμός που πρέπει να προτείνεις, αφού δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία;
Αρχικά, ακόμα και χωρίς άλλη προσφορά, ακόμα και στην παρούσα οικονομική περίοδο, έχεις διαπραγματευτική ικανότητα. Οι εταιρείες, και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, σκανάρουν πολλά βιογραφικά κάθε μέρα ψάχνοντας για αληθινά ταλέντα και όταν τα εντοπίσουν, τα προσλαμβάνουν και επενδύουν σε αυτά. Έχουν δαπανήσει ήδη αρκετές εργατοώρες για να σε εντοπίσουν, δεν θα σε αφήσουν έτσι εύκολα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι έρευνα. To Glassdoor μπορεί να σου δώσει μία πολύ καλή πρώτη εικόνα για την εταιρεία συνολικά, αλλά και για τα μισθολογικά επίπεδα που κινείται. Έπειτα θα πρέπει να υπολογίσεις τα μηνιαία πάγια έξοδά σου, όπως το νοίκι, τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, το φαγητό σου κοκ. Ήδη με αυτά τα δύο έχεις μια καλή εικόνα για το μισθό που θα ήσουν ικανοποιημένος/η.
Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσεις όλα τα εφόδια που έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα, από τη σχολή, ξένες γλώσσες, εθελοντική εργασία και άλλα, και να επισημάνεις πως θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αποδοσή σου. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες ώρες εκπαίδευσης και άρα σε χαμηλότερα έξοδα για την εταιρεία. Ακόμα θυμίσου ότι οι αποδοχές δεν είναι πάντα χρηματικές. Μία καλή ιδιωτική ασφάλιση, bonuses και άλλα benefits όπως δωρεάν γυμναστήριο, σίγουρα θα σε γλιτώσουν από αρκετά έξοδα μέσα στο χρόνο.Κάθε θέση καλύπτεται πάντα από ένα συγκεκριμένο budget. Το τμήμα του HR έχει προ-αποφασίσει, με έγκριση από το οικονομικό τμήμα, για το εύρος που θα κυμανθεί κάθε νέα πρόσληψη. Οπότε αν θέλεις, μπορείς πάντα να αντιστρέψεις την ερώτηση, λέγοντας “Είναι η πρώτη μου δουλειά, οπότε, με συγχωρείτε, αλλά δεν θα ήθελα να δώσω ένα συγκεκριμένο νούμερο. Σε ποιο χρηματικό ύψος έχει προϋπολογίσει τη θέση η εταιρεία;” Γενικά, είναι θετικό να δείξεις διάθεση διαπραγμάτευσης. Θα μπορούσες να δώσεις ένα εύρος μέσα στο οποίο θα ήσουν χαρούμενος, να δείξεις ενδιαφέρον αν υπάρχουν έξτρα benefits, εκπαιδεύσεις ή περιθώρια εξέλιξης μέσα σε επόμενο χρονικό διάστημα. Αν σου προτείνουν ένα ποσό, αλλά εσύ χρειάζεσαι περισσότερα, μπορείς πάντα να το ζητήσεις ευγενικά, αλλά με αυτοπεποίθηση και φυσικά με επιχειρήματα. Το πολύ-πολύ να σου πούνε όχι. Ε και; Εσύ θα τους ευχαριστήσεις ακόμα και που μπήκαν στον κόπο να το σκεφτούν. Τέλος, να θυμάσαι πάντα πως οι recruiters μιλούν με μεικτές αποδοχές, συνεπώς καλό θα ήταν να το διευκρινίζεις πριν κλείσεις κάποια συμφωνία.
Δημιουργώντας Ευκαιρίες