Από την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου μέχρι και τη συμμετοχή τους στο επιχειρείν, οι Γυναίκες βρίσκονται σε ένα διαρκές μαραθώνιο για τη διεκδίκηση και την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά εργασιακά ζητήματα, οι ευκαιρίες για ανέλιξη, η διεκδίκηση ηγετικών θέσεων και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γυναίκες, ειδικά σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.
Για τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο μας μίλησε σε μια συνέντευξή της η συνιδρύτρια του Job-Pairs, κα. Βακόλα.
- Ποια θεωρείτε τα κύρια στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για τις γυναίκες και την εργασία;
Συνήθως αυτό που ακούν οι γυναίκες είναι πως δεν μπορούν να είναι το ίδιο ικανές και αποδοτικές στην εργασία τους όπως οι άνδρες συνάδελφοι τους. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε επαγγέλματα που θεωρούνται ‘ανδρικά’.
Ακόμα οι γυναίκες αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν συγκεκριμένα επαγγέλματα και ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν άλλα. Είναι έτσι πιο πιθανό να δεις γυναίκες νηπιαγωγούς και λιγότερο πιθανό να δεις γυναίκες πιλότους.
Επίσης, οι γυναίκες που ανεβαίνουν στην ιεραρχία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού αντιμετωπίζονται ως λιγότερο ‘γυναίκες’ και περισσότερο ως ‘άνδρες’. Πολλές φορές συνδέεται η απόκτηση παιδιών με την μειωμένη αποτελεσματικότητα ή παραγωγικότητα.
Όλα αυτά αποτελούν στερεότυπα που εμποδίζουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν ελεύθερα και με αξιώσεις την εργασία των ονείρων τους.
- Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον εργασιακό χώρο;
Μια γυναίκα χρειάζεται να αποδεικνύει περισσότερο από έναν άνδρα συνάδελφό της το ότι είναι καλή στη δουλειά της. Χρειάζεται επίσης να φροντίζει περισσότερο τη λεπτή ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και εργασιακής ζωής. Έχει να παλέψει με ανισότητες στις αμοιβές και στις ευκαιρίες προαγωγής και εξέλιξης.
- Θα λέγατε πως γίνονται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο ανάμεσα στα δύο φύλα και, αν ναι, με ποιον τρόπο;
Ακόμα υπάρχουν διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά απασχολισημότητας ανδρών και γυναικών. Διακρίσεις γίνονται ακόμα στις προσλήψεις, στις αμοιβές και στις προαγωγές.
- Τα τελευταία χρόνια γίνεται ευρεία συζήτηση για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις καθώς και την ενίσχυση της ανάληψης ηγετικών θέσεων από εκείνες – με ποιους τρόπους πιστεύετε πως θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν προς αυτή την κατεύθυνση;
Το ποσοστό αποφοίτων γυναικών από τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών και όμως το ποσοστό ανάληψης ηγετικών θέσεων από γυναίκες είναι τραγικά χαμηλό, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Η ισότιμη συμμετοχή είναι θέμα οργανωσιακής κουλτούρας και ηγεσίας.
Για παράδειγμα, οι διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης πρέπει να είναι απαλλαγμένες από στερεότυπα και οι ευκαιρίες πρέπει να δίνονται με ίσους όρους. Φυσικά σημαντικός είναι και ο ρόλος των ίδιων των γυναικών σε αυτό. Είναι κομβικό να κατανοήσουν πως με τρόπο δυναμικό πρέπει να επενδύουν στο να γίνονται όλο και πιο ικανές και να διεκδικούν ή να δημιουργούν τις ευκαιρίες.
- Τι σας εμπνέει στην καθημερινότητα σας ώστε να μένετε παραγωγική και δημιουργική στην εργασία σας;
Με εμπνέει η αποστολή της εργασίας μου και το νόημα της. Οι αξίες μου ταιριάζουν με τις αξίες της εργασίας και του οργανισμού που απασχολούμε. Αυτό ακόμα και στις δυσκολίες με κάνει ανθεκτική και μου δίνει ώθηση να συνεχίσω.
- Τι θα συμβουλεύατε μια νεότερη συνάδελφο/γυναίκα που βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας της;
Θα συμβούλευα μια νεότερη συνάδελφο/γυναίκα να επιλέξει το επάγγελμά της με βάση τις αξίες της, να το αγαπήσει και να επενδύσει στoν εαυτό της στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Ειδικά σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, να γνωρίζει πως δεν θα της χαριστεί τίποτα και κανένας. Να μην σταματήσει να διεκδικεί όσα επιθυμεί και να συνεχίσει να γίνεται όλο και καλύτερη στη διάρκεια της καριέρα της.