Blog

Blog

3+1 λόγοι για να γίνεις μέντορας – Μέρος Α

Από την 1η συνάντηση μέχρι και τη συνέντευξη – πρόβα generale οι μέντορές μας είναι δίπλα στους mentees μας και τους υποστηρίζουν τόσο έμπρακτα όσο και ψυχολογικά. Τι σημαίνει όμως να είσαι πηγή έμπνευσης για κάποιον, να συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους, να είσαι ανοικτός σε δημιουργικές ιδέες και διαφορετικές οπτικές; Ο Δημήτρης Κρανιάς, μέντορας στο πρόγραμμα mentoring του Job-Pairs, μοιράζεται την εμπειρία του.

Τι σας ώθησε να δηλώσετε συμμετοχή ως mentor στο Job-Pairs;

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός λογιστή πριν από 25 χρόνια βλέποντας μία αγγελία στον τοίχο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Δεν είχα καμία ιδέα για το ρόλο που θα αναλάμβανα για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου. Δεν είχα καμία ιδέα για τις προοπτικές και το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχα κάποιον κοντά μου για να με βοηθήσει. Όταν άκουσα την ιδέα του Job-Pairs μου φάνηκε καταπληκτική, γιατί μπορούσα να προσφέρω σε άλλους αυτό το οποίο δεν είχα εγώ όταν ήμουν φοιτητής. Νομίζω ότι είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να βοηθήσω νεότερα παιδιά να βρούνε μία άκρη στον εργασιακό κυκεώνα και να εκπληρώσουν τα όνειρα τους.

Υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Κάτι που θυμάστε έντονα;

Μετά από αρκετές φορές που έχω συμμετάσχει στο κεφάλι μου έχει μείνει η πρώτη φορά που κάποιος mentee με πήρε τηλέφωνο κατενθουσιασμένος αφού είχαμε ολοκληρώσει τον κύκλο του Job-Pairs και μου είπε ότι βρήκε δουλειά.

Tι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να γίνει mentor;

Για εμένα είναι τεράστια ηθική ικανοποίηση να βοηθάω νέους ανθρώπους και να προσφέρω ό,τι μπορώ στο σημαντικό τομέα της εργασίας που είναι κομβικός στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Γιατί να γίνει και γιατί να επιλέξει το Job-Pairs;

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι πάντα καλύτεροι από τους παλιότερους πατώντας πάνω στην εμπειρία και στην σκέψη των παλαιότερων. Είναι υποχρέωσή τους να κάνουν το βήμα της προόδου με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν δει και έχουν ακούσει περισσότερα πράγματα. Το Job-Pairs προσφέρει στους mentors αυτή τη μοναδική ευκαιρία να δώσουν το κάτι παραπάνω στους νεότερους και να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. 

Επιπλέον τους δίνει την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν από πρώτο χέρι μία εικόνα του εργατικού δυναμικού που έρχεται στην εργασιακή αγορά. Τέλος, τους βοηθάει να γίνουν σε προσωπικό επίπεδο καλύτεροι mentors, μια πολύ σημαντική ικανότητα που χρειάζεται και στο δικό τους εργασιακό χώρο σε καθημερινή βάση. Ευθύνη δεν είναι μόνο να διοικείς κόσμο αλλά και να τον βοηθάς να εξελίσσεται, να γίνεται καλύτερος και πιο αποτελεσματικός. Έτσι, μπορείς να βοηθήσεις και τον οργανισμό στον οποίο εργάζεσαι αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό περιστοιχισμένος από αποτελεσματικούς συνεργάτες οι οποίοι σιγά-σιγά θα είναι σε θέση να αναλάβουν όλο και περισσότερες ευθύνες.


Ship Operator