Αυτός που δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δουλειά του είναι απλά αυτός που δεν έχει δουλειά!
Οι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Εάν όμως θέλεις να δεις τη θετική πλευρά των δυσκολιών στην εργασιακή ζωή διάβασε παρακάτω…
- Σου φορτώνουν αρμοδιότητες πέρα από το job description της θέσης σου
Εάν είναι κάτι προσωρινό και κάποιος ανώτερος ή συνάδελφος σου ζητάει να βοηθήσεις σε μια δύσκολη κατάσταση, μόνο θετικά μπορείς να περιμένεις από αυτή τη δυσκολία. Γιατί; Πρώτον, διευρύνεις την εμπειρία και τις γνώσεις σου κάτι το οποίο είναι όπλο και για μια εσωτερική ανέλιξη αλλά και σε μια μελλοντική συνέντευξη εργασίας. Δεύτερον, δημιουργείς καλό κλίμα και εξασφαλίζεις θετική αντιμετώπιση τόσο από τους ανώτερους όσο και από τους συναδέλφους.
Τώρα αν είναι κάτι μόνιμο και πάλι μη το βλέπεις αρνητικά. Το να έχεις παραπάνω αρμοδιότητες από αυτές που ξεκίνησες είναι το καλύτερο επιχείρημα για να διεκδικήσεις μεγαλύτερες απολαβές ή γιατί όχι και μια προαγωγή.
- Σου ζητάν «θελήματα»
Εδώ και πάλι έρχεται μπροστά το θετικό κλίμα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να δείχνεις προθυμία και να έχεις καλές συναδελφικές σχέσεις παρά τα πέντε λεπτά που θα χρειαστεί να βγάλεις μια φωτοτυπία ή να σηκώσεις τη γραμμή ενός συναδέλφου. Επιπλέον, όταν εσύ βοηθάς, ο συνάδελφος θα είναι επίσης πρόθυμος να σου ανταποδώσει τη βοήθεια όταν τη χρειαστείς. Και αυτό είναι αποδεδειγμένο σε βοήθεια οποιασδήποτε φύσης.
Σίγουρα όμως πρέπει να κρατάμε, όπως σε όλα, τις ισορροπίες ώστε ούτε να περάσουμε στην πλευρά της εκμετάλλευσης ούτε να βοηθάμε τους άλλους σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά μας.
- Χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Ενώ έχεις ένα deadline, σου ζητάει ο προϊστάμενός σου ένα επείγον report, χτυπάει όμως και το τηλέφωνο ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστείς και για τη συνάντηση που ξεκινάει σε μια ώρα; Συγχαρητήρια! Είσαι πολύ καλός στο multitasking! Το να μπορείς δηλαδή να ανταπεξέρχεσαι με αποτελεσματικότητα σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Βέβαια, τη συγκεκριμένη δεξιότητα δεν την αποκτάς από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην αρχή θα πελαγώσεις, δε θα ξέρεις από που να ξεκινήσεις αλλά σιγά σιγά θα γίνεις εγγυημένα πιο δυνατός! Να θυμάσαι ότι το multitasking δε μπορείς να το εξασκήσεις πάρα ΜΟΝΟ με την εμπειρία.
- Καλείσαι να συνεργαστείς με ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από εσένα
Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που πρέπει να συνεργαστούμε είτε για απλά ζητήματα είτε για επίλυση προβλημάτων είναι τελείως διαφορετικοί από εμάς. Ιδιαίτερα σε ένα πολυποίκιλο περιβάλλον όπως η εργασία. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι συνάδελφοι, πελάτες, προμηθευτές ή οτιδήποτε άλλο ενώ οι διαφορές μπορούν να είναι στον τρόπο δουλειάς, στις γνώσεις και εμπειρία ή ακόμα και στη νοοτροπία. Μην απελπίζεσαι! Δείξε κατανόηση και ανοχή στη διαφορετικότητα και θα δικαιωθείς. Όταν γνωρίζεις τις διαφορές μπορείς πιο εύκολα να προσαρμόσεις τα λεγόμενά σου και τις πράξεις σου και τελικά να πείσεις τον άλλον. Άλλωστε η δουλειά είναι μια μικρογραφία της ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό να να επικοινωνούμε με λογική και αποτελεσματικότητα.
- Έχεις να αντιμετωπίσεις διαφωνίες και συγκρούσεις
Ναι, είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι όμως και αναπόφευκτη. Γιατί στη δουλειά είναι τόσα αυτά που πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν από ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους. Επόμενο είναι και με την πίεση της δουλειάς να υπάρχουν κάποιες φορές διαφωνίες και συγκρούσεις. Παίρνοντας όμως μέρος σε αυτές αποκτάς έναν ώριμο τρόπο αντιμετώπισης των διαφωνιών, μαθαίνεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου με επιχειρήματα και ψυχραιμία και αποκτάς τη δεξιότητα της πολιτισμένης επίλυσης συγκρούσεων. Και αν σκεφτούμε ότι πουθενά δεν είναι όλα ρόδινα, αυτή η δεξιότητα θα σου φανεί πολύ χρήσιμη!