Τι εφαρμόζουν οι Οργανισμοί που επιθυμούν οι εργαζόμενοι σε αυτούς να βιώνουν χαμηλά επίπεδα άγχους που συνδέονται με την εργασία τους; Τι πρακτικές υιοθετούν οι ελληνικές εταιρείες προκειμένου να ενδυναμώσουν την ευεξία των εργαζομένων τους; Οι πρακτικές αυτές συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες πρωτοβουλίες και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν για όλους;
Το Job-Pairs, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Thrive@Work, επιχειρεί να απαντήσει στα ανωτέρω ερωτήματα. Κατά τη διάρκεια του 2022, διένειμε 30 ερωτηματολόγια σε Στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ανώτατα Στελέχη, Γενικούς Διευθυντές και ιδιοκτήτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και ανήκουν στην κοινότητα των εθελοντών μεντόρων μας.
Τα στελέχη μίλησαν!
Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι Οργανισμοί αντιλαμβάνονται την αξία της εργασιακής ευεξίας και προσπαθούν να εξασφαλίζουν πόρους για την επίτευξή της. Οι επαγγελματίες του HR βαθμολόγησαν από το 1 (διαφωνώ πολύ) ως το 5 (συμφωνώ πολύ) μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την ευεξία των εργαζομένων και ανέδειξαν με φθίνουσα σειρά τους κάτωθι παράγοντες:
1. Σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων
2. Υγιεινή και ασφάλεια
3. Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής
4. Φόρτος εργασίας
5. Δέσμευση ηγεσίας
Περαιτέρω, οι επαγγελματίες του χώρου ανέδειξαν τις προκλήσεις που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης της ευεξίας στον εργασιακό χώρο.
– Αρχικά οι εταιρείες πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση των εργαζομένων τους με έναν τρόπο που να ενθαρρύνει τους δεύτερους να εκφράζονται ανοιχτά, χωρίς φραγμούς και χωρίς το φόβο ότι μία ειλικρινής αξιολόγηση θα τους εκθέσει, θα μειώσει το κύρος τους και θα έχει δυσμενείς συνέπειες. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι προσωποποιημένη και οπωσδήποτε να προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να είναι εφικτή οποιαδήποτε παρέμβαση.
– Έπειτα, βάσει των αποτελεσμάτων, θα προκύπτει ένα πλάνο το οποίο χρειάζεται να επικοινωνείται προς όλους και να έχει διάρκεια στο χρόνο ώστε να μην προσιδιάζει σε αποσπασματικές δράσεις που ήδη γίνονται με αμφίβολα όμως μακροπρόθεσμα οφέλη. Το πρόγραμμα αυτό καλό είναι να αποτελείται από δράσεις ενδιαφέρουσες, σύγχρονες και προσβάσιμες, που επιστρατεύουν τη διασκέδαση.
– Κάθε ενέργεια ασφαλώς χρειάζεται την υποστήριξη της ηγεσίας και σε αυτό το σημείο οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας εισάγουν τη μεταβλητή της κουλτούρας, καθώς η όποια παρέμβαση γίνεται από πάνω προς τα κάτω.
Το έργο Thrive@Work φιλοδοξεί να αποτελέσει την πιο σύγχρονη προσέγγιση της ευημερίας και της πρόληψης του άγχους στο εργασιακό περιβάλλον με δευτερεύοντα οφέλη τη δέσμευση των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου τη ΔΑΔ αλλά και σε διευθυντικά στελέχη που επιθυμούν να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Περισσότερα για το project θα βρείτε εδώ:
Εγχειρίδιο της ΕΕ για την ανάπτυξη προγραμμάτων ευημερίας στον εργασιακό χώρο